Impact

Wat is maatschappelijke impact?

Zijn de doelstellingen van jouw organisatie/bedrijf met een maatschappelijke missie gehaald? Impact is het aandeel van de totale effecten van de interventies van een organisatie bovenop en naast wat sowieso zou gebeurd zijn. Het gaat dus om veranderingen in maatschappij en milieu die het gevolg zijn van activiteiten en investeringen. De gevolgen kunnen positief of negatief zijn, direct of indirect en zelfs bedoeld of onbedoeld.

Wat is impactevaluatie?

Met een impactevaluatie voert een organisatie/bedrijf een evaluatie uit met enkele belangrijke betrokkenen (intern en extern) waardoor een bruikbaar antwoord gevonden wordt op de vraag hoe en in welke mate een organisatie/bedrijf impact heeft.

De focus kan variëren naargelang je doelstelling. Wil je je impact vooral in kaart brengen voor externe investeerders, om er teamleden over te informeren of om communicatie of acties aan te passen?

Een handige tool voor impactevaluatie is de Impact Wizard.

Waarom belangrijk?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een impactevaluatie rendeert op verschillende vlakken: marketing, fundraising en intern operationeel en strategisch management krijgen een boost! En uiteraard is ze ook motiverend voor de eigen medewerkers.

Hoe eraan beginnen? Wat zijn de noodzakelijke ingrediënten?

Een toekomstgerichte en heldere missie, een doelgerichte strategie en een duidelijke blik op de stakeholders en de waarden van je organisatie zijn de usual suspects om werk te maken van een impactevaluatie.

Daarnaast moeten er onderweg strategische keuzes gemaakt worden. Wat wil je aanvangen met de resultaten? Op welke interventie wil je je in eerste instantie focussen? Is de investering in je impactevaluatie in verhouding met wat je eruit wilt halen? Zulke keuzes maak je best samen met een groep van betrokkenen. Op die manier zorg je voor een duurzaam veranderingsproces richting impactgerichte organisatie. Impact Wizard is een online tool die je stap voor stap begeleidt doorheen dit proces. Probeer 'm gratis uit. 

Wil je meer weten? We houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief over hoe je dit concreet aanpakt.

Via Impactnetwerk en onze sociale media kan je andere impactzoekers ontmoeten om ervaring uit te wisselen.